Zlata Leta – kjer mladost sreča starost

Blog zavoda za medgeneracijsko povezovanje

Beograd – bili smo tudi na grobu maršala Tita

Komentiraj

Objavil/a babica Zlatka 13.10.2008 ob 07:21 pod Foto, Na poti

Josip Broz Tito. Baje gredo njegov grob pogledat predvsem Slovenci. Pa smo šli tudi mi. Na Dedinje (ki je baje tudi najbogatejša četrt Beograda). Izgledalo je že tako, razkošne hiše, vse je delovalo zelo varno (mogoče tudi zaradi tega, ker smo v bližini groba videli tudi nekaj veleposlaništev?). In bližje, kot smo bili grobu, več je bilo zelenja, zelenic, kipov … Pa mir in spokoj. In nekaj vratarjev, zgodovinarjev, kustosov, ki se ti prijazno nasmehnejo, ko se napotiš proti „mavzoleju”. Vstop je prost.

S hribčka, ki ima dober razgled na lep kos Beograda, se stadiona Crvene zvezde – slavna Marakana – in Partizana – stadion JLA; se še sploh imenuje tako? – ne vidita. Hvalabogu (ker tam „harajo predvsem mladoletni huligani”) ….

Nekaj besed o le eni mimobežni misli o Josipu Brozu Titu, ki me je spreletavala tam na tistem njegovem kamnitem grobu: Kaj naj si mislim o tebi, Tito? Te sovražim? Nikakor. Te imam rad? Nikakor. Te pogrešam? Niti slučajno. Si pa neizbežen del mojega spomina, del moje mladostne nostalgije. Ne predstavljam si mojega življenja brez tebe … In kaj zdaj? Kaj naj zdaj s teboj? Pojma nimam. Nisem pameten kot Fitzroy McLean, ki je znal zapisati: Tito je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Dvajseto stoletje je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Toda skupaj sodita, ta človek in to stoletje.  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Beograd – bili smo tudi na grobu maršala Tita”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !