Zlata Leta – kjer mladost sreča starost

Blog zavoda za medgeneracijsko povezovanje

Cvetna nedelja in potice na Ljubnem ob Savinji

Komentiraj

Objavil/a babica Zlatka 5.04.2009 ob 15:20 pod Foto

Praznovanje velike noči se začne s cvetno ali oljčno nedeljo, ki je neke vrste uvod v t.i. veliki teden. Na cvetno nedeljo verniki v cerkev prinašajo zelenje in butare. S tem žegnanim lesom, ki ga duhovnik blagoslovi, verniki obujajo spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem. Ko je Kristus na osliču prijahal v Jeruzalem, ga je tam pričakala množica ljudi, ki so mu na pot polagali zelenje. Zato je še danes v navadi, da verniki na cvetno nedeljo v cerkev prinesejo oljčne vejice in butare. Butara so veje in razno zelenje, povezano v posebno obliko. Po raznih krajih nanje navežejo tudi jabolka, pomaranče, limone, razne rakove in še marsikaj.

Na Ljubnem ob Savinji na cvetno nedeljo k blagoslovu nesejo potico. Njihova posebnost je ta, da iz vej in zelenja izdelajo najrazličnejše izdelke:

Zelenje najrazličnejših oblik in načinov izdelave se pri nas imenuje zelo različno. Vse izraze je v knjigi Velika knjiga o praznikih zelo dobro razložil etnolog Damjan J. Ovsec.

V Prekmurju butari pravijo presnec. Vanj povežejo ibujino (vibovino), cvetoči dren, borjico (borovnica, brinje), rumene poklončke in rdečo omelo. V okolici Šoštanja na cvetno nedeljo v cerkev nesejo vejnik, pri Slovenj Gradcu in v Dravski dolini snop, na Kobanskem pregelj, od Laškega do Zidanega mosta pa rep. V Savinjski dolini izdelujejo butare, pušeljce in leseni žegen, na Ljubnem ob Savinji potico, na Koroškem presto, praselj, prentelj, cvetovec ali cvetnik. Na Gorenjskem poznajo večinoma begánico, v Bohinju butari pravijo hbánca. Na Dolenjskem imajo leseni oz. kravji žegen ali pa samo žegen, v Beli krajini pa drenek. Na Krasu in Goriškem poznajo vejo, faš, breme in vivnik (vejnik).

Blagoslovljeno zelenje se ponavadi shrani za čase, ko se približuje huda ura. Na primer, ko ljudje opazijo, da prihaja strašna nevihta, vzamejo nekaj zelenja in ga dajo na ogenj. To naj bi omililo nevihto. Ponekod pa dele butar položijo po stanovanjskih prostorih in v hlev, da jih varujejo pred nesrečo.

Več o velikonočnih praznikih si lahko preberete v prispevku Velika noč ali vuzam, vezom, vüzen, vazem.

 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Cvetna nedelja in potice na Ljubnem ob Savinji”
 1. kandela - 5.04.2009 ob 15:34
  kandela

  Uau, kakšne dobre fotke. Prvič slišim za potice in izgledajo super zabavne!

 2. čebelca - 5.04.2009 ob 19:00
  čebelca

  omb, tuki jih ful poznam na slikcah :D

 3. janez - 5.04.2009 ob 22:20

  VSAK IMA SVOJE PREPRIČANJE IN NAJGA SPOŠTUJE

 4. Hotimir - 5.04.2009 ob 22:44
  Hotimir

  Hm, kje pa je potica? Kolikor vidim so to butare v različnih oblikah. A butaram pravijo potica?

 5. paroveli - 6.04.2009 ob 10:51

  Vaaauu, življenje je res pestro, zanimivo, nepredvidljivo. Tvoje slikice so prijazne in zgovorne, teksti pa balzam za dušo. Hvala za dragoceno srečanje in nasvidenje

 6. Petruska - 8.04.2009 ob 11:01

  čebelca jaz tudi!
  To si je res treba priti pogledat kar v živo, ker je bilo še ogromno domiselnih in izvirnih butar za videt.

 7. Velika noč ali vuzam, vezom, vüzen, vazem | Zlata leta - mladost ~ starost - 15.04.2011 ob 07:53

  [...] si tudi fotogalerijo potic, ki so jih k žegnu nesli na Ljubnem ob Savinji leta [...]

 8. Rajko - 21.04.2011 ob 14:16

  Čudovito.Super. Čestitam.

  Rajko

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !